Billboard

Followers

Sunday, September 4, 2011

Soto ayam resepi ibu saya

Harini aku nak berkongsi resepi soto ayam. Resepi ni sudah semestinyalah diajarkan oleh bonda tercinta, Pn. Niti. Mula-mula sekali sediakan bahan-bahan.

Ayam
Bawang putih
Halia
Rempah sup bunjut
Tauge
Suhun
Daun bawang
Daun sup
Garam
Ajinamoto
Ketupat/nasi impit


Masak ketupat/nasi impit dulu. Lepas tu, sediakan ayam, kemudian rebus dengan halia dan bawang yang diketuk, dan masukkan sup bunjut. Rebus sampai mendidih, masukkan garam dan perasa secukup rasa. Kecikkan api, rebus sampai ayam empuk.


Sambil-sambil tunggu ayam tu empuk, potong suhun kecik-kecik, lepas tu goreng sampai dia kembang macam gambar tu ha.



Kemudian, bila ayam dah empuk, toskan, lepas tu goreng pulak. Goreng tak payah lama sangat, sebab ayam tu dah masak dah pun kan. Tinggal nak kasi dia kering sikit. Lepas dah goreng tu, siat-siat ayam tu.

Letakkan daun bawang dan daun sup sikit dalam air rebusan ayam tadi. Kira dah jadi sup la ni. Tauge pulak, celur dalam air panas, lepas tu toskan. Nak lagi kick, buat cili kicap. Tumbuk cili api, lepas tu letak kicap.

Dah siap semua, letak dalam mangkuk, ikut la selera korang nak letak ayam lebih ke, ketupat lebih ke, cili lebih ke. Oh ye, selalu ibu aku buat ada kacang goreng, aku malas nak goreng kacang. Kira jadi la ni. Huhu. Selamat mencuba!

4Feedback(s):